Räjäytyskuvan tekeminen

SketchUp   5 tammikuun, 2017  

Räjäytyskuva on yleinen tapa näyttää esineen, kuten vaikkapa kalusteen, osat irrallaan toisistaan. Räjäytyskuvalla voit selkeyttää esineen rakennetta ja osien järjestystä. Räjäytyskuvaa varten sinun on käytettävä komponentteja.

Tässä artikkelissa näytän muutaman eri tekniikan, joiden avulla voit erottaa esimerkiksi mallintamasi kalusteen osat toisistaan.

*** Samalla kerron muutamasta SketchUpin mallinnustekniikasta, joista voi olla hyötyä kenelle tahansa SketchUp-käyttäjälle eli tämä artikkeli ei ole pelkästään kalustemallintajille, vaikka puhunkin asioista yksinkertaisen esineen mallintamisen näkökulmasta. Artikkelissa olevan videon avulla pääset hyvin jyvälle komponenttien käyttämisesta. ***

Artikkelin idea tuli lukijan kysymyksestä: “Suunnitelmissa on rakentaa eräänlainen puinen arkku, tällä ohjelmalla sen saa hienosti rakennettua, mutta puuliikkeelle pitäisi saada tarvittavien palojen mitat. Eli arkku pitäisi saada "räjäytettyä" osiin, ja niissä pitäisi näkyä palojen mitat.”

Yksi SketchUp-mallin eduista on se, että voit esittää osat haluamallasi tavalla. Sinun on kuitenkin huomioitava muutama asia.

  • Ensinnäkin, muista käyttää komponentteja mallia tehdessäsi. Jokainen oikean esineen erillinen osa pitää tehdä myös Sketchupissa erillisenä osana eli komponenttina (Component).
  • Toiseksi voit säätää komponenttien näkyvyyttä näkymien (Scenes) ja kuvatasojen (Layer) avulla.

Voit tehdä räjäytyskuvan joko lisäohjelmien avulla, tai ihan vaan itse osia erilleen siirtämällä.

Itse siirtämällä voit kontrolloida räjäytyskuvaa paremmin. Lisäohjelmilla saat räjäytyskuvan nopeammin, mutta osien etäisyyksien säätäminen ei ole välttämättä niin loogista.

Komponenttien hyödyntäminen mallinnuksessa

Tässä esimerkkikappaleena yksinkertainen puurasia, jossa on liukukansi.

  • Rasian mitat ovat 300 x 200 x 100 mm.
  • Rasia valmistetaan 9 mm vanerilevystä, kansi 4 mm vanerilevyä.

Puurasia kootaan neljästä erilaisesta osasta eli SketchUpissa komponentista:

  • sivulevy
  • päätylevy
  • pohjalevy
  • kansi

Sivulevyt ja päätylevyt ovat samanlaisia keskenään, joten ne on kopioitu. Sivulevyssä on ura kantta varten, joten toinen sivulevy on peilikuva alkuperäiseen nähden.

1. Mallinna esine komponenttien avulla. Outliner-ikkuna näyttää sinulle mallin rakenteen, joten se kannattaa pitää esillä.

2. Sijoita komponentit tarvittaessa sopiville kuvatasoille (voi olla tarpeen monimutkaisemmissa malleissa, joissa on mukana detaljiosia).

Ohjevideo komponenttien luomisesta

Tässä videossa näet, kuinka voit hyödyntää komponentteja mallintamisen apua. Ja kuinka yleensä ottaen lähdet liikkeelle mallintamisessa. Lisäksi näet, kuinka voit tehdä materiaalin netistä ladattavan kuvan avulla. 

Videolla muun muassa:

  • 2:05 Apuviivojen luonti
  • 2:55: Komponentin luominen
  • 4:25: Elementtien kopioiminen
  • 6:15: Hide Rest of Model -toiminto
  • 6:40 Komponentin muokkaus
  • 7:30: Outliner -ikkuna
  • 8:50: Kuvan tuonti materiaaliksi (esimerkkinä materials.com)
  • 12:28: Materiaalin muokkaus

Osien erottaminen toisistaan

Mikäli haluat erottaa osat esimerkiksi erillisten osakuvien tekemistä varten, tässä muutama eri tekniikka. Ensin osien erottaminen käsin, sitten lisäohjelmien avulla.

Osien erottaminen käsin

1. Kopioi valmis esine reilusti sivuun samaan suunnitelmaan. Tästä kopioista luodaan räjäytyskuva.

2. Tarvittaessa piilota ne kuvatasot, joita et tarvitse ensimmäisen räjäytyskuvan luomiseen (esimerkiksi jos kyse on kalusteesta, johon on mallinnettu runko, ovet ja vetolaatikot, voit piilottaa vetolaatikot ja tehdä räjäytyskuvan rungon ja ovien rakenteesta).

3. Valitse siirrettävät komponentit (voit valita useampia pitämällä Shift-näppäintä pohjassa).

4. Siirrä komponentit sopivaan akselisuuntaan. Käytä tarvittaessa akselilukkoa apua. Voit lukita siirron akselin suuntaan painamalla siirron aikana näppäimistöltä sopivaa nuolinäppäintä.

vasen nuoli = vihreä akseli, oikea nuoli = punainen akseli, ylänuoli = sininen akseli

Kaikkia osia ei tarvitse irrottaa toisistaan. Isommissa malleissa tietyt osakokonaisuudet  voi jättää selkeyden vuoksi “kasattuun” tilaan.

5. Kun olet siirtänyt komponentit sopivaan suuntaan ja sopivalle etäisyydelle, tallenna näkymä (Scene-ikkuna ja Add Scene -painike).

6. Monimutkaisemmissa malleissa aloita seuraavan räjäytysnäkymän tekeminen sytyttämällä ja sammuttamalla tarvittavat kuvatasot.

7. Siirrä seuraavat osat ja tallenna tästä uusi näkymä.

Näkymään tallentuu katselusuunta ja kuvatasojen asetukset, eli kun aktivoit näkymän, oikeat osat tulevat esille.

Jos sinulla on vain SketchUpin ilmaisversio (SketchUp Make), sinulla ei ole erillistä LayOut-piirustusohjelmaa mittapiirustusten tekemiseen.

Ilmaisversiossa voit lisätä mitat sekä perusnäkymään että räjäytettyihin näkymiin (Tools-valikko > Dimensions). Viiteviivoja voit lisätä tekstityökalulla (Tools > Text).

Mittojen näkyvyyttä eri näkymissä voit tarvittaessa säätää tekemällä mittoja varten omat kuvatasot.

Jos sinulla on Pro-versio, mittapiirustukset kannattaa tehdä sen LayOut-ohjelmalla.

Komponenttien hyödyt

Yksi komponenttien etu on se, että komponenttiin tehdyt muutokset päivittyvät sen kopioihin. Eli kun varsinainen malli ja räjäytysnäkymät ovat samassa tiedostossa, komponentteihin tehdyt muokkaukset päivittyvät sekä malliin että räjäytysnäkymiin.

Jos esimerkiksi lisäät detaljeja joihinkin osiin eli komponentteihin räjäytysnäkymien teon jälkeen, voit muokata komponenttia joko räjäytysnäkymässä tai alkuperäisessä mallissa. Muutos päivittyy myös kopioihin.

Komponenttia pääset muokkaamaan napsauttamalla sen kohdalla hiiren oikeaa ja valitsemalla Edit Component. Muista sulkea komponenttieditori muokkauksen jälkeen.

HUOM! Ryhmät (Group) toimivat niin, että muutos ei päivity kopioon.

Toki olisi mahdollista tehdä räjäytyskuvat kokonaan erilliseen SketchUp-tiedostoon. mutta silloin komponentteihin tehdyt muokkaukset eivät päivity alkuperäisen tiedoston ja räjäytyskuvan välillä.

Lisäohjelmia osien räjäyttämisen ja esittämisen avuksi

Osien esittäminen yksitellen - View Parts

View Parts -lisäohjelman voi asentaa Extension Warehousesta.

Ohje lisäohjelmien asentamiseen Extension Warehousesta.

Asennuksen jälkeen View Parts -lisäohjelma löytyy Extensions-valikon View Parts -kohdasta.

View Parts -lisäohjelman käyttö

Ohjelma toimii niin, että valitse ensin ne osat, jotka haluat esittää erillään. Käynnistä sitten vasta View Parts. Ohjelma kysyy vielä, haluatko jättää huomioimatta komponenttien kopiot (Do you want to exclude duplicate components). Tähän kannattaa vastata Kyllä, jolloin samanlaisista komponenteista tehdään vain yksi näkymä.

View Parts luo valituista osista omat näkymät (Scenes).

Räjäytyskuva automaattisesti

Exploded view -työkalulla voit irrottaa osat toisistaan automaattisesti.

Lisäohjelma löytyy SketchUcation Extension Storesta nimellä Exploded View (tekijä: Pilou).

Ohje lisäohjelmien asentamiseen SketchUcation Extension Storesta.

Exploded View -lisäohjelman käyttö

Valitse ensin komponentit. Napsauta valittujen päällä hiiren oikeaa ja valitse valikon alimmalta riviltä Eclate_Deplace (lisäohjelman ranskankielinen nimi).

Voit valita, haluatko viiteviivat (Do you want to see construction lines) ja haluatko alkuperäisen kasatun esineen säilyvän (Do you want an originals copy).

Sen jälkeen voit määrittää komponenttien siirtymän kertoimet.

Alla oleva räjäytyskuva syntyi kuvan mukaisilla kertoimilla (esineen päämitat 300 x 200 x 100 mm).

Tässä vielä linkit lisäohjelmien omille sivuille lisätietoja varten:

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!