Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?

SketchUp   8 joulukuun, 2020  

Joka vuosi tulee se hetki jolloin ohjelman kehittäjä saa tilaisuuden mainostaa pieniä mitättömiä päivityksiä teknologisina virstanpylväinä. Meidän ei tietysti pitäisi mennä tähän lankaan - mitäpä muuta ohjelman kehittäjä haluaa kuin myydä lisää ohjelmia.

Onko SketchUp Pro 2021 -versio sitten teknologinen virstanpylväs, vai pieni välipäivitys? Katsotaan tässä artikkelissa, onko ainoa syy päivittää, että se on uusi, ja haluan sen?

Uudet logot

Näkyvin muutos Pro 2021 -versiossa on uusi logo. SketchUpin ja siihen liittyvien lisätoimintojen (kuten 3D Warehouse, LayOut, yms) perinteiset punaiset logot ovat saaneet uuden muodon ja sinisen värin.

Lisätietoa logouudistuksesta.

Jos haluat pyöritellä uusia logoja SketchUpissa, voit etsiä ne mallivarastosta, tai voit katsoa niitä selaimella klikkaamalla tästä.

Uusi skaalahahmo

Uuden version toinen näkyvä muutos on tietysti skaalahahmo. Tällä kertaa skaalahahmona on SketchUpin Sr. Strategic Marketing Manager Sumele Aruofor.

Tagien hallinta

Kansiot tageille (Tag Folders)

Tagien hallintaa on parannettu siten, että voit ryhmitellä tageja kansioihin. 

Tämä on oikeasti erittäin hyvä parannus, mikäli käytät paljon tageja.

Huom. Tasoista eli Layereistä on käytetty 2020-versiosta alkaen nimitystä Tag. 

Voit edelleen piilottaa esiin yksittäisiä tageja, ja lisäksi voit piilottaa kerralla koko tagikansion kaikki tagit.

Voit luoda tagikansioita tagi-ikkunan yläreunan Tag Folder -painikkeella. Voit luoda kansion myös toisen kansion alikansioksi.

Voit vetää ja pudottaa tageja kansioihin, ja voit vetää ja pudottaa kansioita toisiin kansioihin. Voit luoda uuden tagin suoraan aktiiviseen kansioon.

Tagien suodatus

Voit suodattaa tageja tagi-ikkunan yläreunan hakuruudun avulla. Voit suodattaa vaikka tietyillä kirjaimilla alkavat tagit listalle valinnan helpottamiseksi.

Live Components

Live Component -toiminto esiteltiin aiemmin syksyllä. Live Component tarkoittaa parametristä komponenttia, jota voit räätälöidä reaaliajassa.

Voit suodattaa hakutuloksen näyttämään nimen omaan Live-komponentteja valitsemalla hakutilassa Advanced-kohdasta Live Component.

Kun klikkaat 3D-mallivarastosta live-komponentin lisätietosivulle, voit joko räätälöidä sitä (Configure), tai lisätä suoraan suunnitelmaan.

Configure avaa räätälöintinäkymän, jossa voit säätää mittoja ja materiaaleja yms.

Kun komponentti on suunnitelmassa, voi edelleen räätälöidä sitä klikkaamalla sen päällä hiiren oikeaa ja valitsemalla Configure Live Component.

Live-komponenttia et voi muokata tavallisen komponentin tapaan Edit Component -toiminnolla. Et voi myöskään räjäyttää sitä. Mutta kun valitset oikean näppäimen valikosta Detach Definition, voit muuttaa live-komponentin tavalliseksi komponentiksi, ja käsitellä sitä tavallisen komponentin tapaan.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä live-komponentit ovat vielä esivaiheessa, ja niitä on tulossa lisää. Toistaiseksi käyttäjät eivät voi niitä itse luoda. 

Sisäisiä muutoksia

Tiedostomuotoa parannettu

Uuden tiedostomuodon myötä tiedoston koon pitäisi olla pienempi, ja tiedoston korjaustoiminnon pitäisi toimia paremmin. “Fix Problems” ilmoitus on tullutkin aiemmissa versioissa monelle SketchUp-käyttäjälle tutuksi. 

Fix Problems -toiminnon pitäisi tämän hetken tiedon mukaan toimia automaattisesti taustalla, ja se ei tuo esiin vanhan version tyylisiä varoitusikkunoita.

Voit säätää ilmoituksia asetuksissa Preferences > General ja valita “Notify me when problems are fixed”. Näin näet ilmoituksen/yhteenvedon vikojen korjauksista.

Yksi pieni huomio tästä toiminnosta on se, että Undo-toiminto näyttää korjausoperaation sen tapahduttua (Edit > Undo Check Validity), ja sen voi siis peruuttaa. Sitten saanet Fix Problems -ilmoituksen uudestaan seuraavan tallennuksen yhteydessä, jos et sitä muuten korjaa, esim. poistamalla viallisia komponentteja tms

Päivitykset

Jatkossa ohjelman päivitykset saa "livenä", eli voit helpommin päivittää SketchUpin välipäivityksiä. Toki kun ensimmäistä kertaa asennat Pro 2021 -version, joudut lataamaan ja asentamaan koko ohjelman uudestaan perinteiseen tyyliin (eli vanhan version asetukset ja lisäohjelmat eivät päivity uuteen versioon).

Layout

Layoutiin ei tullut muutoksia muuten kuin että tagien kansiot näkyvät Layoutissa, ja Macissä voi käyttää ohjainlevyä paremmin zoomauksiin, jos et käytä rullahiirtä (Layout > Preferences > Enable two-finger Pan)

PreDesign

Trimble-tili

Kun kirjaudut Trimble-tilillesi, niin huomaat, että Pro-version tilauksen myötä saatkin monta ohjelmaa käyttöösi, kuten Trimble Connect Business -version, Hololens-katseluohjelman ynnä muuta siihen liittyvää, ja sitten kokonaan uusi tuote nimeltään Predesign. 

Predesign on itsenäinen selainpohjainen sovellus (https://predesign.sketchup.com/), eli sillä ei sinänsä ole mitään tekemistä SketchUpin kanssa.

Ideana on se, että voit tutkia sen avulla suunnitteilla olevan rakennuksen energiatalouteen liittyvää tietoa, ja kokeilla, millaisia tuloksia saat erilaisilla rakenneratkaisuilla. Eli suunnittelun ennakointia arkkitehtiprojekteihin.

Make 2017

Sivuhuomiona voi sanoa, että Make 2017, eli viimeinen tietokoneelle asennettava ilmaisversio, on edelleen ladattavissa vanhojen versioiden lataussivulla:

https://help.sketchup.com/en/downloading-older-versions

Jos olet Make 2017 -version käyttäjä, niin huomaa, että Live-komponenttien käyttö ei ole siellä mahdollista (selainpohjaisessa ilmaisversiossa Live Component toimii).

Yhteenveto

Päivitänkö? Kyllä, nyt kun maksan SketchUpin käytöstä vuosimaksua, niin tottakai päivitän uusimpaan versioon. Jos pitäisi erikseen maksaa päivittämisesta, niin ei olisi mitään syytä päivittää.

Uuden version toiminnoista hyödyllisimmät itselleni ovat varmaan tulevaisuudessa Live Components (odotellaan että se kehittyy), ja nyt heti tiedoston parannukset (toivon mukaan tiedostovirheet vähenevät).

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
SketchUp Pro -version lisenssimuutos
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!