Mistä lisää tekstuureja SketchUpiin?

SketchUp   26 lokakuun, 2020  

Mitä jos SketchUpin oma materiaalikirjasto ei riitä, mistä löydät lisää tekstuureja?

SketchUpin omassa materiaalikirjastossa on paljon valmiita tekstuureja, mutta ne eivät aina riitä. Katsotaan tässä artikkelissa muutama vaihtoehto tekstuurien etsimiselle materiaalikirjaston ulkopuolelta.

Tekstuurilla tarkoitetaan kuvaa, jonka liität 3D-mallisi pintaan. Tässä artikkelissa käsittelen lähinnä sellaista kuvaa, joka kopioituu pinnalle siten, että sen saumoja ei erota (seamless texture). 

Toinen vaihtoehto on kuva, joka on riittävän iso kattamaan koko halutun pinnan. Näin saadaan yleensä paremman näköinen lopputulos, mutta kuvatiedostosta tulee suuri, ja tekeminen on työläämpää.

1) 3D-mallivarasto

Ensimmäinen vaihtoehto on hakea tekstuureja 3D-mallivarastosta.

Kun menet minkä tahansa komponentin lisätietosivulle, näet Materials-kohdasta klikkaamalla komponentin sisältämät materiaalit. Voit ladata tältä listalta materiaalin suoraan suunnitelmaasi valitsemalla Download.


Voit myös hakea mallivarastosta sellaisia komponentteja, jotka on tehty varta vasten materiaalikäyttöön. Parhaan tuloksen saat englanninkielisillä hakusanoilla. Kokeile esimerkiksi “Tile Textures” tai “Brick Texture”.


2) Google kuvahaku

Voit hakea tekstuureja Googlaamalla käyttämällä hakusanaa “Seamless Texture”, tai voit tarkentaa tyyliin “Veneer Seamless Texture”. Voit esikatsella kuvia valitsemalla kuvahaun.

Googlauksessa pitää olla tarkkana kahdessa asiassa: ensinnäkin haun näyttämät kuvat eivät välttämättä ole ns. seamless-kuvia, eli tekstuuriksi sopivia jatkuvia kuvia. Toiseksi sinun pitää tarkistaa, että googlaamalla löytämäsi kuvan käyttöoikeudet sallivat kuvan käytön.

3) Tekstuurisivustot

Monet nettisivustot tarjoavat valmiita tekstuureja 3D-ohjelmien käyttöön. Osa on ilmaisia, osa maksullisia, ja osassa voi ladata ilmaiseksi rajatun määrän kuvia. Sivustojen käyttökokemus on myös hyvin vaihteleva, ja 

Tässä muutama sivusto mitä olen itse satunnaisesti käyttänyt:

sketchuptextureclub.com

  • Vaatii kirjautumisen. 
  • Voit ladata ilmaiskäyttäjänä SketchUpiin sopivia tekstuureja rajatun määrän (et tarvitse tekstuurimap-tiedostoja SketchUpissa)

textures.com

  • Vaatii kirjautumisen. 
  • Voit ladata ilmaiskäyttäjänä tekstuureja rajatun määrän

cadhatch.com

  • Ei vaadi kirjautumista.
  • Katso Seamless Texture -kohdasta SketchUpiin sopivia materiaaleja.

cc0textures.com

  • Ei vaadi kirjautumista.

Edellä  mainituista cadhatch.com on todennäköisesti helpoin käyttää. Saat ladattua suoraan jpg-muotoisen tiedoston, kun muissa palveluissa tiedosto ladataan zip-pakettina, ja mukana tulee mahdollisesti tekstuurimap-tiedostoja, joille ei SketchUpissa ole käyttöä.

Toki aina kun puhutaan nettisivuista, niin muutokset mahdollisia. Sivujen tiedot on tarkistettu tämän postauksen tekohetkellä.

Muitakin sivustoja löytyy, mutta näillä pääset alkuun!

4) Kuvan tuonti SketchUpiin

Kun olet ladannut tekstuurikuvan koneellesi, voit tuoda sen SketchUpiin valitsemalla File ja Import.

Valitse esille tulevassa Import-ikkunassa lataamasi tiedosto, ja vaihtoehdoksi Use As Texture.


Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!