DWG-tiedostojen vienti LayOutista

LayOut   21 marraskuun, 2016  

AutoCADin Dwg-tiedostomuodosta on tullut tiedonsiirron standardi, varsinkin kun puhutaan 2D-suunnittelutiedon siirtämisestä rakennusalalla. Voit viedä suunnitelman Dwg-tiedostomuotoon, jos sinulla on SketchUpin Pro -versio. 3D-mallin saat vietyä Dwg-muotoon SketchUpin puolelta ja 2D-piirustuksen LayOutista.

Dwg-vienti LayOutista muuttui hieman SketchUpin 2017 -version myötä. Tässä artikkelissa käsitellään Dwg-tiedoston vientiä LayOutista.

Mikä on LayOut?

SketchUp Pro -version mukana tulevalla LayOut-ohjelmalla voit tehdä tarkat 2D-mittakuvat 3D-mallista.

[irp posts=”30″ name=”Mitä eroa on SketchUpin ilmaisella ja maksullisella versiolla?”]

LayOutin ominaisuuksia

  • voit säätää 3D-mallin näkymään halutussa mittakaavassa
  • voit luoda useita tulostusarkkeja ja sijoittaa eri arkeille erilaisia näkymiä 3D-mallista
  • voit säätää samalle paperiarkille eri mittakaavaisia näkymiä
  • voit lisätä piirustusmerkintöjä kuten mittoja, tekstejä, valmiita merkintäobjekteja, erilaisia viivatyyppejä (katkoviivoja, pistekatkoviivoja) sekä oman nimiön

LayOutin piirtotoiminnot

LayOutissa on käytännössä samat peruspiirtotoiminnot kuin esimerkiksi AutoCADissä ja muissa 2D-piirto-ohjelmissa, kuten DraftSightissa.

Voit käyttää LayOutia vaikka rakennuslupakuvien tekoon, kun vain opettelet sen toiminnot kunnolla.

>> Huom. suomenkielisestä DraftSight-kirjasta saat lisätietoa klikkaamalla tästä <<

Vienti LayOutista

Jos teet LayOutilla 2D-piirustuksen, voit viedä sen AutoCADin Dwg-tiedostomuotoon ja antaa muille suunnittelijoille jatkokäyttöä varten.

AutoCADin, ja muiden 2D-CAD-ohjelmien etu LayOutiin nähden on parempi viivanleveyksien ja viivatyyppien kontrolli ja parempi mittatarkkuus.

Esimerkiksi jos sähkö- tai valaistussuunnittelija käyttää AutoCADiä tai DraftSightia, hän voi hyödyntää Dwg-tiedostoa omalla ohjelmallaan.

LayOutin versioiden väliset erot Dwg-viennissä

SketchUp Pro 2017 -version LayOutiin tuli parannuksia, ja myös heikennyksiä Dwg-tiedoston viennin kannalta.

LayOut 2016 -versiossa voit valita, tallennetaanko LayOutin sivu malli- vai tulostustilaan.

LayOut 2017 -versiossa ei ole näitä vaihtoehtoja, vaan vienti tapahtuu aina niin, että SketchUp-mallista luodut viivat viedään mallitilaan ja LayOutiin lisätyt merkinnät viedään tulostustilaan.

LayOut 2017

  • LayOutin sivut näkyvät dwg-tiedostossa omina välilehtinään. Esimerkiksi jos sinulla on LayOutissa viisi sivua, näet dwg-tiedostossa viisi tulostustilan välilehteä
  • LayOutiin piirretyt objektit näkyvät dwg-tiedostossa tulostustilassa, SketchUp-mallin viivat löydät dwg-tiedoston Model-tilasta

LayOut 2016

  • voit valita, viedäänkö objektit Model-tilaan vai tulostustilaan

Mitä pitää huomioida 2017-versiossa

2016-version Model-tilaan vienti on hyvä vaihtoehto, kun lähetät pohjapiirustusta esim. LVI- tai sähkösuunnittelun käyttöön. LVI- tai sähkösuunnittelija voi liittää tiedoston omaan suunnitteluohjelmaansa viitetiedostona ja hän näkee kaikki suunnitelman viivat ja LayOutiiin tehdyt piirustusmerkinnät.

2017-version vientitoiminnolla saadaan tarkka ja hyvä piirustus sellaiselle AutoCAD- tai DraftSight-käyttäjälle, joka avaa tiedoston ja jatkaa sen käsittelyä hyödyntäen ohjelman tulostustilaa.

Mutta jos tiedosto lähetetään vaikkapa LVI- tai sähkösuunnittelijalle, joka liittää dwg-tiedoston viitetiedostona omaan suunnitelmaansa, niin tulostustilassa olevat elementit eivät silloin näy.

Toivottavasti Model-tilaan vienti saadaan takaisin jossakin vaiheessa. Artikkelin lopussa on ohjeita Dwg-tiedoston käsittelyyn, mikäli kaikki elementit pitää saada Model-tilaan.

Dwg-vienti LayOutista

1. Aseta näkymä ensin vektorimuotoon.

2. Valitse File > Export > DWG/DXF

3. Anna seuraavaksi Dwg-tiedoston nimi ja tallennuskansio.

4. Määritä vientiasetukset esiin tulevassa ikkunassa.

5. Export Entities as Color by Layer kannattaa laittaa päälle, jolloin värit tulevat Dwg-tiedostoon loogisesti. Export Invisible Layers -valinnan voi yleensä ottaa pois (viedäänkö myös LayOutissa piilotetut Layerit).

6. Tässä LayOutista viety tiedosto DraftSight-ohjelmassa. LayOutin sivu näkyy DraftSightin työskentelyalueen alapuolella tulostusvälilehtenä.

Kuten kuvasta näkyy, piirustuksen ulkoasu pysyy hyvin samanlaisena kuin LayOutissa. Tulostustilassa ovat LayOutiin lisätyt elementit ja mallin viivat ovat Model-tilassa.

Viedyn tiedoston käsittely AutoCADissä tai DraftSightissa

Kun viet mistä tahansa ohjelmasta tiedon Dwg-muotoon, olisi hyvä avata kuva itse ja tarkistaa se, ennenkuin lähetät eteenpäin. Mikäli sinulla ei ole AutoCADiä, voit käyttää tähän vaikka ilmaista DraftSight-ohjelmaa.

Kun avaat Dwg-tiedoston, aktivoi Model-tila ja zoomaa kaikki objektit näkyviin Zoom Extents -toiminnolla (hiiren rullan kaksoisnapsautus sekä AutoCADissä että DraftSightissa, tai näppäile Z + Enter ja E + Enter).

Mikäli piirustuksessa on katkoviivoja tai pistekatkoviivoja, niiden skaalaus ei välttämättä ole oikein. Saat viivat skaalattua näppäilemällä LTS + Enter. Anna arvoksi suunnitelman mittakaavaa vastaava arvo ja paina Enter.

Viedyn tiedoston viivojen värit

Muista valita 2017-version LayOutin vientiasetuksissa Export Entities as Color by Layer -vaihtoehto, niin saat viivojen värit Dwg-tiedostoon Bylayer-asetuksen mukaan. Viivat näkyvät oletuksena hyvin sekä mustalla että valkoisella taustavärillä.

LayOut 2016 -version vientiasetuksissa ei voi säätää Bylayer-asetusta. Värit on säädettävä 2D-CAD-ohjelman puolella. Viivojen värit saattavat myös oletuksena olla hyvin tummia, eli jos sinulla on AutoCADissa tai DraftSightissa oletuksena oleva tumma taustaväri, viivoja ei välttämättä erota. Muuta joko viivojen värit tai näytön taustaväri sopivaksi.

LayOut-tilan elementit Model-tilaan

Jos haluat 2017-versiosta viedyt LayOut-tilan elementit Dwg-tiedoston Model-tilaan, dwg-tiedostoa on käsiteltävä ensin AutoCADissä tai DraftSightissa tai vastaavassa tulostustilaa ymmärtävässä ohjelmassa. LayOut-tilan elementit on kopioitava Model-tilaan, skaalattava oikean kokoiseksi ja sijoitettava oikeaan paikkaan.

DraftSight-kirja

DraftSight-kirjasta löydät lisätietoa klikkaamalla tästä.

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!