Kuinka teen katkoviivoja SketchUpissa?

SketchUp, Tuki   29 toukokuun, 2016  

SketchUp on tarkoitettu 3D-mallien tekemiseen. Siinä ei ole vastaavanlaisia viivanpiirto-ominaisuuksia kuten yleisimmissä 2D-CAD-ohjelmissa, esimerkiksi AutoCADissä. Viivanleveyksiä ja viivatyyppejä ei voi määrittää SketchUpissa kuten niissä.

SketchUp Pro -version mukana tulevalla esitysohjelmalla eli Layout-ohjelmalla voit säätää viivojen esitystapoja esimerkiksi työpiirustuksia tehtäessä. Tässä artikkelisssa esimerkkejä viivatyyppien määrittämiseen SketchUpissa ja Layoutissa.

Viivanpätkien tekeminen

Voit piirtää katkoviivat lyhyistä, erillisistä viivanpätkistä.

Viivanpätkien sijoittelussa voit hyödyntää monistustoimintoa (Move-työkalun Copy-moodi, ensimmäisen kopion sijoittamisen jälkeen esim. 5x ja Enter tekee viisi viivanpätkää lisää).

Viivanpätkistä ryhmä tai komponentti

Viivanpätkät kannattaa yhdistää ryhmäksi tai komponentiksi ja sijoittaa omalla kuvatasolleen (Layer), jolloin ne voi piilottaa ja tuoda esiin tarvittaessa.

Voit liittää viivan- tai kaarenpätkät osaksi isompaa komponenttia. Kun pidät 2D-viivat omalle kuvatasolleen, voit säätää niiden näkyvyyttä.

Dynaaminen komponentti

SketchUp Pro -versiolla voi luoda dynaamisen komponentin esim. ovesta.

Dynaamisen komponentin toiminnoilla voi muuttaa oven kokoa ja säätää oven avautumista ja säätää myös 2D-viivat päivittymään samalla.

SU-katkoviivat-01

Layout tuntee katkoviivat

SketchUp Pro -version mukana tulevalla Layout-ohjelmalla voit piirtää näkymän päälle viivoja ja säätää niiden paksuuden, värin ja viivatyypin.

SU-katkoviivat-02

Layoutin näkymissä SketchUpin 3D-mallin viivat ovat yhtenäisinä viivoina ja niitä ei voi muuttaa katkoviivoiksi. Mutta voit piirtää näkymän päälle uusia viivoja ja säätää ne haluamaksesi. Sketchupin viivoille voit säätää paksuuden vain näkymäkohtaisesti.

Layout-näkymän räjäytys viivoiksi

Voit “räjäyttää” näkymän Layoutissa.

Ensin vektorirenderöinti aktiiviseksi SketchUp Model -paneelissa, Hidden Lines -tyyli aktiiviseksi, jotta pinnat eivät tule räjäytettyyn viivakuvaan mukaan, sitten näkymän päällä hiiren oikeaa > Explode ja sitten pariin kertaan hiiren oikean näppäimen valikosta Ungroup.

Näkymä muuttuu viivoiksi ja voit säätää yksittäisten viivojen ominaisuuksia.

Räjäytetty näkymä ei enää tietenkään päivity mallin muutosten myötä eli tätä toimintoa pitää käyttää harkiten…

Katkoviiva dynaamisen komponentin avulla

SketchUp Pro -version dynaamisten komponenttien avulla voi luoda katkoviivatyökalun.

Tämä esimerkkikomponentti on saanut inspiraation käyttäjäfoorumeilta, jossa luonnollisesti käydään kovasti keskustelua erilaisista kiertoteistä viivatyyppien luomiseksi.

Toivottavasti jossakin vaiheessa SketchUpiin ja Layoutiin saadaan parempia ratkaisuja katkoviivojen esittämiseen itse ohjelmien puolesta.

Lataa tästä: Katkoviivan_teko.skp

Lataa tiedosto koneellesi. Lisää se suunnitelmaasi (File > Import > SketchUp Files) ja sijoita paikalleen.

Voit venyttää viivaa Scale-työkalulla.

Napsauttamalla viivan päällä hiiren oikeaa ja valitsemalla Dynamic Components > Component Options voit muuttaa viivan tiheyttä.

SU-katkoviivat-03

Dynaamisten komponenttien luonti vaatii SketchUp Pro -version, mutta niitä voi käyttää SketchUp Make -versiossa.

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!