SketchUpin vanhalla versiolla ei saa tiedostoa auki?

SketchUp, Tuki   29 toukokuun, 2016  

SketchUpin tiedostomuoto on muuttunut aina uuden version myötä. Uudella versiolla voi avata vanhan version tiedostoja, mutta vanha versio ei tunne uuden version tiedostomuotoa. Kuinka vanhan version käyttäjä sitten saa uuden tiedoston auki?

SU-tiedostomuoto-01

Uuden version käyttäjä on helpossa asemassa, koska uudella versiolla saa aina vanhan version tiedoston auki. Uuden version käyttäjä voi myös tallentaa vanhan version muotoon.

SketchUp-tiedoston tallennus vanhan version muotoon

Mikäli uuden version käyttäjän tarvitsee lähettää tiedosto muokattavaksi vanhan version käyttäjälle, sekin onnistuu. Uudella versiolla voi nimittäin tarvittaessa tallentaa vanhan version muotoon vaihtoehdolla File > Save As ja valitsemalla sitten tallennusikkunan Save as type -valintalistalta vanhemman version tiedostomuodon.

Samalla kun tallennat vanhan version muotoon, voit tarvittaessa muuttaa tiedoston nimeä siten, että siitä erottaa version. Lisää vaikkapa nimen perään versio, johon tiedosto on tallennettu tyyliin Pohjakuva-versio2013.skp.

Lopputunniste on aina .skp riippumatta versiosta. Tiedostomuoto on myös sama Windows- ja Mac-versioissa.

Uuden tiedoston vastaanottaminen, kun itse käyttää vanhaa versiota

Jos itse käytät SketchUpista vanhempaa versiota (esimerkiksi vanha käyttöjärjestelmä, johon ei saa uutta SketchUpia asennettua) ja saat uudemman version tiedoston, sinun on pyydettävä alkuperäistä tekijää tai jotain muuta uuden version käyttäjää tekemään tallennus sinun versiosi muotoon.

3D Warehouse apuna versiomuunnoksissa

Pienenä kikkana voi mainita, että SketchUp 3D Warehousea eli 3D-mallivarastoa voi käyttää apuna tiedostojen versiomuunnoksissa. Lataa tiedosto 3D Warehouseen nettiselaimella (sinun pitää kirjautua ensin, jotta voit ladata sinne tiedostoja).

Voit kirjautua 3D-mallivarastoon Google-tunnuksella (Gmail-sähköposti) tai luomalla Trimble-tilin.

3D Warehouse muuntaa sinne ladatun tiedoston eri formaatteihin. Voit sitten ladata tiedoston sieltä omalle koneellesi sopivassa versiomuodossa.
SU-tiedostomuoto-02

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!