SketchUp nettiselaimessa – my.sketchup.com

SketchUp   5 elokuun, 2016  

my.sketchup.com on nettiselaimessa toimiva versio SketchUpista. Se toimii lähes samalla tavalla kuin tietokoneelle asennettu versio Sketchupin ilmaisversiosta eli SketchUp Make -ohjelmasta.

Kenelle tämä on tarkoitettu?

My.sketchup.com on nettisovellus, joka toimii sekä Windowsissa, Macissä, Linuxissa että Chromebookissa. Se toimii missä tahansa uudemmassa nettiselaimessa, joka tukee WebGL-tekniikkaa.

Nettipohjainen SketchUp hyötyy tehokkaasta tietokoneesta ihan samalla tavalla kuin normaali versio. Eli kunnollinen näytönohjain, paljon keskusmuistia ja tehokas prosessori on edelleen tarpeen, jos käsittelet vähänkään isompia 3D-malleja.

Mihin tätä voisi käyttää?

Jos käytät jo normaalia SketchUpia ja kuskaat läppäriä mukanasi joka paikkaan (kuten minä), ei palvelulle ole paljoa käyttöä. Toki tutustua kannattaa.

my_sketchup_com

Jos et käytä kannettavaa, voit nyt käynnistää SketchUpin missä tahansa, jossa vain pääset nettiin.

Jos olet vasta aloittamassa SketchUpin käyttöä, tai tarvitset sitä vain silloin tällöin, voit hyvin aloittaa tutustumisen my.sketchup.comin kautta. Ja tietysti jos käytät Linuxia tai Chromebookia, my.sketchup.com on hyvä vaihtoehto 3D-mallinnukseen.

Jos koneessasi on Linux-käyttöjärjestelmä, saat SketchUpin my.sketchup.comin kautta käyttöösi.

Vielä tarkennuksena: Jos siis käytät jo tietokoneelle asennettua versiota Sketchupista Windows- tai Mac-koneellasi, tätä ei ole tarkoitettu sen korvaajaksi.

Miten my.sketchup.com eroaa normaalista versiota?

Betaversio

my.sketchup.com on tässä vaiheessa vielä betaversio ja sitä käyttääkseen pitää pyytää kutsu koekäyttäjäksi.

Kirjautuminen

Palveluun kirjaudutaan joko Trimble-käyttäjätunnuksella tai Google-tunnuksella.

Tiedostot

Voit tallentaa tiedostoja tietokoneelle tai Trimble Connect -pilvipalveluun.

Trimble Connect kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön ja tallentaa tiedostot suoraan sinne. Trimble Connectia voi käyttää myös tietokoneelle asennetun version kanssa.

 

Rajoituksia ja eroja

Ei optimoitu mobiiliin

my.sketchup.comia ei ole mitenkään optimoitu mobiililaitteille eli tableteille ja kännyköille ja niille tyypillisille sormiohjauksille ja eleille. Sitä voi kyllä käyttää, mutta ei siitä suunnittelutyökaluksi mobiililaitteille ole. Tarvitset siis edelleen hiiren ja näppäimistön.

my.sketchup.comia ei ole optimoitu mobiililaitteille.Tarvitset edelleen hiiren ja näppäimistön.

Mobiililaitteille SketchUp-mallien katseluun ja esittelyyn ja pituuksien mittauksiin on oma työkalunsa eli SketchUp Mobile Viewer.

Ei lisäohjelmia

Normaalia SketchUpia voi laajentaa ja täydentää lisäohjelmilla, joita on tarjolla hurja määrä. My.sketchup.comiin ei voi asentaa lisäohjelmia, ainakaan tässä vaiheessa, mutta kaikki SketchUp-perustyökalut ovat käytössä.

Tyylien muokkaus

Voi käyttää tyylejä (Styles), mutta et voi muokata tyylien asetuksia, kuten normaalissa versiossa.

Pikanäppäimet

Kaikki pikanäppäimet eivät toimi samalla tavalla kuin normaalissa versiossa. Nettiselain toimintaympäristönä tuo tähän rajoituksia.

Käyttöliittymän erot

Nettiselaimessa toimittaessa käyttöliittymä menisi helposti sekavaksi kaikkien nettiselaimen omien toimintojen kanssa, joten esimerkiksi normaali valikko on poistettu.

Piirto- ja muokkaustyökalut löydät näytön vasemman reunan työkalupalkista. Oikean reunan työkalupalkissa on pitkälti alasvetovalikkoa vastaavat toiminnot.

mysketchup_käyttöliittymä

Kun klikkaat vasemman reunan työkalupalkista työkalua, esiin tulee pop-up-valikko, josta voi valita lopullisen työkalun.

Muista valita mittayksiköt!

Kun aloitat koekäytön, muista valita oikeat mittayksiköt napsauttamalla vasemmasta yläreunasta SketchUp-logoa ja sitten Model Info -kuvaketta.

mysketchup_mittayksiköt

Lisenssiehdot

Kuten normaali SketchUpin ilmaisversio SketchUp Make, tätä ei ole tarkoitettu kaupallisiin töihin.

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!