SketchUp Free – mitä pitää huomioida alkuasetuksissa?

SketchUp   28 huhtikuun, 2018  

Voit käyttää SketchUpia nettiselaimessa ilmaisella SketchUp Free -ohjelmalla, tai vuosimaksuun pohjautuvalla SketchUp Shop -versiolla.

Tässä artikkelissa kerrotaan selainpohjaisen SketchUpin alkuasetukset ja tallennustoiminnot, jotka eroavat tietokoneelle asennetun version toiminnoista.

Tuttu SketchUp nettiselaimessa

Mikäli olet käyttänyt tietokoneelle asennettavaa versiota SketchUpista, löydät lähes samat työkalut 3D-mallien luomiseen ja muokkaamiseen selainpohjaisesta versiosta. Nettiselain toimintaympäristönä tuo kuitenkin muutoksia joihinkin toimintoihin, joten pieni perehtyminen on paikallaan.

SketchUpin versiot

Ilmaisesta SketchUp Free -versiosta löydät kaikki 3D-mallien luonnin perustoiminnot. Maksullisessa SketchUp Shop -versiossa on Free-versioon verrattuna lisäominaisuuksia mm. CAD-tiedostojen tuontiin ja vientiin, mallin organisointiin ja materiaalien muokkaukseen.

Ammattimaiseen käyttöön on maksullinen tietokoneelle asennettava SketchUp Pro, jossa on huomattavan paljon enemmän ominaisuuksia kuin selainpohjaisissa versioissa.

Aiempi ilmaisversio eli tietokoneelle ladattava SketchUp Make on myös edelleen ladattavissa. Sen viimeisimmäksi versioksi jäi Make 2017, ja siitä ei enää ilmesty uusia versioita.

Näet lisätietoa eri versioista tässä artikkelissa:

sketchupakatemia.fi/sketchup-versiot

Selainpohjaisia versioista kehitetään jatkuvasti eteenpäin, ja uusia ominaisuuksia tulee aika ajoin. Tämä teksti perustuu selainpohjaisten versioiden tilanteeseen huhtikuussa 2018.

Selainpohjainen versio löytyy osoitteesta: app.sketchup.com

Mitä selainpohjaisen SketchUpin käyttö vaatii?

Tässä muutamia perusasioita, jotka on hyvä huomioida selainpohjaisen version käyttöön liittyen.

1. Selainpohjaiseen SketchUpiin kirjaudutaan Trimble- tai Google-tunnuksella (Trimble on SketchUpin emoyhtiö). Voit tarvittaessa luoda uuden Trimble-tunnuksen Create new Trimble ID -kohdasta.

2. Koska ohjelma on nettipohjainen, tarvitset jatkuvan ja vakaasti toimivan nettiyhteyden käytön aikana (nopeussuositus: 10 Mbit/s).

3. Nettiselaimeksi suositellaan Google Chromea tai Firefoxia. Selainpohjainen SketchUp toimii kyllä myös Applen Safarilla ja Microsoftin Edgellä, mutta niitä ei suositella.

4. Selainpohjainen SketchUp toimii parhaiten kunnollisella tietokoneella, eli tietokoneen näytönohjain, keskusmuisti ja prosessorin nopeus vaikuttavat käyttöön. Tietokone voi olla Mac, Windows, Linux tai Chromebook -pohjainen. SketchUp on suunniteltu käytettäväksi näppäimistön ja hiiren kanssa, joten sellaisilla tablettipohjaisilla laitteilla, jotka perustuvat sormella osoittamiseen, SketchUpin käytöstä ei tule mitään.

Käyttöliittymän pääkohdat

1) Tiedostotoimintojen valikosta voit mm. aloittaa uuden tiedoston (New) ja valita samalla metri- tai millimetripohjaisen aloitusasetuksen (New Model from Template).

2) Save-kuvaketta klikkaamalla voit tallentaa suunnitelmasi Trimble Connect -palveluun.

3) Vasemman reunan työkalupalkkiin on sijoitettu 3D-mallien luontiin ja muokkaukseen liittyvät työkalut. Työkalut toimivat pääasiassa aivan kuten tietokoneelle asennettavassa versiossa. 

Kuvakkeista avautuvista lisävalikoista voit valita lisää toimintoja.

4) Tilariviltä näet voimassa olevan työkalun käyttöön liittyviä vihjeitä ja lisäoptioita. Lisäksi tilariviltä löydät Peruutustoiminnon (Undo) vasemmasta alareunasta, ja mittaruudun oikeasta alareunasta.

5) Oikean reunan kuvakkeista avautuu työkalupaneeleja kuten valitun elementin tiedot (Entity Info), mallin organisointi (Outliner, vain Shop-versiossa), ohjeet (Instructor), komponentit (Components), värit ja materiaalit (Materials), esitystavat (Styles), tasot (Layers), katselusuunnat (Views), näyttöasetukset (Display) ja mallin tiedot (Model info).

6) Vasemman yläreunan asetuskuvaketta klikkaamalla avautuu sivupalkki. Täältä näet tietoa ohjelmasta (About), oman tilisi tiedot (Account), uuden suunnitelman alkuasetukset (New Model), Trimble Connect -palvelun tiedostojen tallentamiseksi, paikkatietojen lisäämistoiminnon (Add location), ja mahdollisuuden ladata malli 3D-mallivarastoon (3D Warehouse).

Uuden tiedoston alkuasetukset

Kun käynnistät selainpohjaisen SketchUpin, piirtoyksikkönä on oletuksena jalat/tuumat.

Näet käytössä olevat yksiköt oikean alareunan mittaruudussa kun aloitat vaikkapa suorakaiteen piirron, klikkaat alkupisteen, ja liikutat kohdistinta.

Voit vaihtaa yksikön kahdella tavalla:

1. Aloita uusi tiedosto klikkaamalla ensin vasemmalta ylhäältä Open Model/Preferences -kuvaketta, ja valitse sitten Home. 

Valitse esille tulevasta näkymästä Create New ja Simple Template - Millimeters. 

Kun piirrät rakennuksia, tiloja, kalusteita, koneita tai laitteita, valitse Simple Template - Millimeters. Jos piirrät ulkoalueita, teitä, katuja, puutarhoja, järkevämpi asetus voisi olla metri eli valitse Simple Template - Meters.

2. Voit tarkistaa ja muuttaa käytössä olevat yksiköt klikkaamalla oikean reunan työkalupalkista Model Info -kuvaketta. Voit muuttaa yksikön haluamaksesi esiin tulevassa paneelissa.

Suunnitelmien tallentaminen

Selainpohjaisessa versiossa tallennustoiminnon ideana on, että tiedostot tallennetaan Trimble Connect -pilvipalveluun. Voit avata tiedoston Trimble Connectista, käytitpä SketchUpia millä tahansa koneella, kun vain kirjaudut omalla tunnuksellasi SketchUpiin.

Voit tallentaa suunnitelmasi klikkaamalla vasemman yläreunan Save-kuvaketta.

Trimble Connectin perusnäkymä tulee esiin. Oletuksena näet SketchUp-projektikansion, ja sinun on avattava tuo kansio, ennen kuin voit antaa tiedostolle nimen. Avaa SketchUp-kansio klikkaamalla kerran sen nimeä.

Nyt voit antaa tiedostolle sopivan nimen alareunan Name-ruutuun ja tallentaa klikkaamalla Save here.

Voit myös tarvittaessa luoda alikansioita Add Folder -kuvakkeella. Mikäli haluat tallentaa tiedoston luomaasi alikansioon, muista klikata alikansio ensin auki.

Muita tallennusvaihtoehtoja

Tallentaminen eri nimellä

Tiedostotoimintojen valikosta löydät Save As -toiminnon, jolla voit tallentaa tiedoston Trimble Connectiin eri nimellä.

Tiedoston tallentaminen omalle tietokoneelle

Jos haluat tallentaa suunnitelman omalle tietokoneellesi SketchUp-tiedostona (lopputunniste .skp), esimerkiksi toiselle SketchUp-käyttäjälle lähettämistä varten, voit tallentaa sen valitsemalla tiedostotoimintojen valikosta Download.

Tiedoston tuonti omalta koneelta

Voit tuoda SketchUp-tiedoston omalta koneeltasi selainpohjaiseen versioon valitsemalla tiedostotoimintojen valikosta Insert. Klikkaa sen jälkeen esiin tulevasta ikkunasta tietokonekuvaketta.

Valitse sen jälkeen tuotava tiedosto koneeltasi. Insert file -ikkuna palaa esiin, ja näyttää valitsemasi tiedoston nimen. Nimen alla näet mahdolliset tuontivaihtoehdot. Kun kyse on SketchUp-tiedostosta, vaihtoehtona on lisääminen komponenttina suunnitelmaan. Klikkaa Component-kuvaketta, ja sijoita tuotava SketchUp-tiedosto komponenttina paikalleen.

Trimble Connectiin tallennettujen suunnitelmien avaaminen

Valitse tiedostotoimintojen valikosta Open. Trimble Connect tulee esiin.

Saat tiedoston lisätiedot esiin klikkaamalla kerran sen nimeä, ja saat sen auki kaksoisklikkaamalla sen nimeä.

Sinulla voi olla vain yksi tiedosto kerrallaan auki, joten jos aikaisempaa työtä ei ole tallennettu, sinulta kysytään, haluatko tallentaa sen.

Trimble Connect -tallennustila

Selainpohjainen ilmaisversio sisältää Trimble Connect Personal -version henkilökohtaiseen käyttöön, ja rajatun tallennustilan, sekä mahdollisuuden jakaa tiedostoja viiden käyttäjän kesken.

Maksullinen SketchUp Shop sisältää Trimble Connect Business -version, jossa on rajaton tallennustila, ja voit jakaa tiedostoja rajattomasti muiden käyttäjien kanssa.

Osoitteessa connect.trimble.com voit hallinnoida Trimble Connect -tiliäsi, luoda uusia projekteja, sekä jakaa tiedostoja muille.

Paneelien käyttö

Kun klikkaat jonkin paneelin auki kuvakkeestaan, se ei sulkeudu kuvaketta uudelleen klikkaamalla. Paneelin yläreunassa on sulkemisruksi (joka tulee esiin vasta kun viet kohdistimen sen kohdalle), ja pienennysnuoli.

Jos et sulje paneelia, ja avaat aina uuden paneelin, näytön oikea reuna alkaa tulla ahtaaksi.

Tässä kuvassa ovat Materials- ja Styles-paneelit yhtä aikaa auki. Voit toki liikkua paneelista toiseen oikean reunan liukusäätimen avulla, mutta jos paneeleja on vielä useampi auki, näkymä voi olla hieman sekava.

Eli jos oikean reunan paneelinäkymä tuntuu liian sekavalta, sulje käyttämättömät paneelit klikkaamalla paneelin yläreunan sulkemisruksia.

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!