SketchUp 3D Basecamp 2016, Steamboat Springs – SketchUp-käyttäjien konferenssi

SketchUp   2 elokuun, 2016  

SketchUp 3D Basecamp on joka toinen vuosi järjestettävä SketchUp-käyttäjien konferenssi. Basecamp kerää innokkaita SketchUp-käyttäjiä ympäri maailman. Tämänkertaiseen konferenssiin pääsi kaikkiaan 600 osallistujaa upeisiin Coloradon maisemiin. Minulle tämä oli neljäs kertani Basecampissa.

Basecamp_Steamboat Steamboat Springs

Kolmen tiiviiksi pakatun päivän aikana kuultiin hienoja luentoja SketchUpin eri puolista ja sen lisäohjelmista.

3D Basecamp 2016: The best one yet?

Näyttelyalueella erilaiset VR-tekniikat (Virtual reality, virtuaalitodellisuus) olivat vahvasti esillä ja siellä jos missä oli sitä wow-efektiä. Microsoft Hololens säväytti.

Basecamp_MicrosoftHololens Microsoft Hololens

Mukaan ei saanut kylläkään muuta kuin parit Google Cardboard -lasit ja joukon sovelluksia VR-testailuun, mutta niilläkin on hyvin päässyt alkuun. Muuten kyllä kotiin tuotavaa kyllä riitti, kuten taas uusi 3D Connexionin 3D-ohjain.

Basecamp_goodies_bag 3D Basecamp goodies bag

Huomioita konferenssin tiimoilta

Inhimillinen kosketusta tietokonerenderöinteihin

3D-mallien esittelyyn haetaan “ihmiskäden” jälkeä eli pelkkä renderöinti ei ole mitään, vaan sen jälkeen alkaa armoton Photoshoppailu.

Kliininen tietokonerenderöinti ei herätä tunteita, mutta omalla taiteellisella vaikutelmalla voi vielä säväyttää.

Varsinkin Alex Hogrefen työt tekivät vaikutuksen taiteellisuudellaan. Hänen esittelee töitään ja tekniikoitaan laajasti omilla sivuillaan (visualizingarchitecture.com), ehdottomasti tutustumisen arvoinen sivusto.

Basecamp_AlexHogrefe Alex Hogrefe – visualizingarchitecture.com

Esimerkkejä:
visualizingarchitecture.com
studiojdk.com
danieltal.com

Mikä työkalu on paras?

Monilla konferenssivierailla, kuten minullakin, SketchUp on yksi työkalu monien muiden joukossa. Sieltä löytyi ainakin AutoCAD, Revit, ArchiCAD, Infraworks, Rhino, 3ds Max, Tekla ja Lumion -käyttäjiä. Moni käyttää paria kolmea erilaista CAD-ohjelmaa omassa työssään ristiin rastiin.

Ja tehokäyttäjät eivät käytä niitä CAD-ohjelmiaan ihan perusmuodossa vaan niihin on ladattu paljon erilaisia lisäohjelmia.

Mikä työkalu sitten on se paras? Useimpien vastaus oli että se, jolla kulloisenkin työn saa näppärimmin hoidettua ja tietoa siirrettyä riittävästi muille osapuolille ja vielä esiteltyä työnsä näppärästi.

Työn organisointi kuntoon

Kun olen itse melkoisen monta vuotta muistutellut omilla kursseillani CAD-työskentelyn organisoinnin tärkeydestä ja asiakkaiden kanssa tehnyt käytännön työtä CAD-käytön tehostamiseksi, oli hyvä nähdä, että samoja ajatuksia alkaa tulla SketchUp-maailmaan.

Yksinkertaisimmillaan siis kyse on vain linkitettyjen tiedostojen käytöstä (niin ne tiedostojen nimet siis vihdoin kuntoon), organisoiduista kuvatasoista (Layers), ennalta määritellyistä näkymistä (Scenes) ja mallitiedostoista (Templates).

Esimerkki: sketchupbook.com

Suuret projektit

Suurien projektien hallinta alkaa onnistua SketchUpilla varsinkin uusien lisäohjelmien avulla. Oikeastaan hieman yllätti, kuinka laajoja hankkeita maailmalla on tehty SketchUp-pohjaisesti ja vieläpä luonnosvaihetta pidemmälle.
Esimerkki: 3skeng.com

SketchUp-yhteisö

Oli vaikuttavaa nähdä niin suuri joukko innokkaita harrastajia koolla yhdellä kertaa. Missään muussa CAD-seminaarissa ei ole ollut näin hyvä tunnelma. Missään ei ole ollut näin isoa joukkoa ihmisiä, jotka haluavat jakaa omaa tietotaitoaan näin paljon muille.

Basecamp_Thunderhead

Seminaarin jälkeen vielä muodostui ikäänkuin varjoseminaari, jossa ajatukset viuhuivat. Sieltä jäi kytemään ajatus luoda tämä sketchupakatemia-sivusto… Yksi konferenssin parhaita puolia oli juuri tutustuminen ihmisiin ympäri maailmaa.

Yksi konferenssin parhaita puolia oli juuri tutustuminen ihmisiin ympäri maailmaa.

Yhteisö löytyy myös verkosta, kuten sketchucation.com ja tietysti SketchUpin omat foorumit forums.sketchup.com ja monet lisäohjelmien tekijät extensions.sketchup.com.

my.sketchup.com

Seminaarin “one more thing” -julkistus oli nettiselaimessa toimiva versio SketchUpista, joka perustuu WebGL-tekniikkaan eli toimii missä tahansa modernissa selaimessa ja ei pelkästään Macissä ja Windowsissa vaan myös Linuxissa ja Chromebookissa.

my_sketchup_com

Nettiversio SketchUpista sisältää melko lailla kaikki SketchUpin ilmaisversion eli SkechUp Make -version työkalut ja toiminnot.

Voit avata ja tallentaa normaaleja SketchUp-tiedostoja ja ohjelma toimii hyvin yhteen Trimble Connectin kanssa.  Kevyempään harrastuskäyttöön sinun ei jatkossa edes tarvitse asentaa SketchUpia.

Palvelu on vielä beta-vaiheessa, mutta voit ilmoittautua halukkaaksi käyttäjäksi osoitteessa my.sketchup.com.

Basecamp_Oculus

SketchUp Mobile Viewer

Varsinaisia tuotejulkistuksia Basecampissä ei juurikaan tehdä. My.sketchup.comin lisäksi kännyköissä ja tableteissa toimiva katseluohjelma sai pieniä parannuksia, kuten tuki animaatioille ja leikkauksille. Leikkausten paikkaa voi säätää mobiiliohjelmalla lennossa.

Voit nyt vihdoinkin myös mitata pituuksia mobiilisovelluksella. Lisätietoa mobiilisovelluksesta tästä.

Basecamp_VR

3D Warehouse

Paljon odotettu asia eli 3D-mallivaraston mallien optimointi oli myös esillä. Jatkossa 3D-mallivaraston sisältö tulee olemaan laadukkaampaa ja paremmin SketchUp-käyttöön optimoitua ja mallivarastoa voi paremmin käyttää digitaalisena näyttelytilana tai objektikirjastona esim. rakennustuotteiden valmistajan tuotteille. Optimointiin on tarjolla uusia, hyviä työkaluja ja uusia resursseja.

Steamboat Springs

Steamboat on talvella iso laskettelukeskus. Kesällä se houkuttelee maastopyöräilijöitä laskemaan alamäkeä (Steamboat Bike Park) ja ajamaan ylös ja alas pitkillä XC-reiteillä. Steamboat on vallan mainio paikka myös maantiepyöräilyyn.

Ehdin ajamaan ennen konferenssia yhden päivän Bike Parkissa ja konferenssin jälkeen muutaman päivän maastopyöräreiteillä kaupunkia ympäröivien vuorien upeissa maisemissa. Ajaminen poikkeaa suomi-maastopyöräilystä siinä, että kaikki reitit ovat varta vasten rakennettuja ja merkityiltä reiteiltä ei saa poiketa.

Lasse_mtb

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!