SketchUp – kysymyksiä ja vastauksia – osa 2

SketchUp   13 kesäkuun, 2018  

Tässä artikkelissa vastauksia Sketchupia koskeviin kysymyksiin, joita olen saanut SketchUpakatemian lukijoilta.

Kun saan SketchUp-kysymyksen sähköpostiini, pyrin vastaamaan suoraan sähköpostilla. Jos kysymys on sellainen, että siitä voisi olla hyötyä muillekin (tai jos en ole ehtinyt vastata aiemmin), niin laitan kysymyksen ja vastauksen tämän tapaiseen koontiartikkeliin.

Lisää Kysymyksia ja Vastauksia tiedossa ensi viikolla...

Tässä tämän kertaiset kysymykset ja vastaukset. Olen koittanut pitää vastaukset lyhyinä vinkkityyppisinä.

1

Kysymys

Miksi ikkuna-aukon teko ei aina onnistu?

Push-komennolla työnnettävä pala vaan työntyy seinästä, ei katkea. Välillä työnnettävän palan pinta muuttuu peilimäiseksi?

Vastaus

Neljä eri asiaa mitä tarkistaisin:

1) Työnnätkö ikkuna-aluetta varmasti juuri täsmälleen seinän paksuuden verran?

Voit joko näppäillä Push/Pull-käskyyn seinän paksuuden, tai voit osoittaa seinän ulommaista särmää tai ulkonurkkaa paksuuden määrittämiseksi.

Älä siis yritäkään liikuttaa kohdistinta suoraan seinän "läpi", vaan liikuta kohdistin seinän toisen puolen särmäviivaan tai nurkkaan.

2) Onko seinä varmasti suora?

Jos seinän ulko- ja sisäpinta ovat vähänkään eri suuntaisia, aukkoa ei voi tehdä Push/Pull-käskyllä työntämällä. Silloin pitää vaikkapa "työntää" yli, ja käyttää Intersect-toimintoa ja poistaa turhat viivat ja pinnat.

3) Tarkista, että aukon kohdalla ei ole mitään ylimääräisiä viivoja tai pykäliä seinässä kummallakaan puolella.

Jos toisella puolella on ylimääräinen viiva aukon kohdalla, aukkoa ei synny.

4) Onko seinä osa ryhmää?

Tarkista että saat pinnan valittua klikkaamalla sitä kerran valintatyökalulla. Jos kyseessä pinta, se korostuu pisteytyksellä. Jos ryhmä, ryhmän ääriviivat korostuvat.

Mikäli seinä on osa ryhmää, avaa ryhmä ensin muokkaustilaan (oikea näppäin ryhmään päällä > Edit Group), ja piirrä vasta sitten ikkunan ääriviivat paikalleen.

2

Kysymys

Miten muutan viivan väriä?

Pinnoille voi antaa värin Paint Bucket -työkalulla, mutta miten viivoille?

Vastaus

Tarkkaan ottaen voit liittää viivoillekin värin Paint Bucket -työkalulla, mutta SketchUp piirtää oletuksena viivat aina samalla värillä.

Voit säätää viivojen värit näkyviin, kun valitset Styles-ikkunan Edit-tilan Edges-välilehdessä Color > By Material.

Windows-versiossa Styles-ikkuna on Tray-työkalukokoelmassa: Window-valikko > Tray > Show Tray, ja tarkista tuosta samasta valikosta että Styles on valittuna.

Mac-versiossa saat Styles-ikkunan esiin valitsemalla Window >Styles.

Selainpohjaisessa versiossa Styles löytyy oikean reunan työkalupainikkeista, mutta siellä ei voi asetuksia muuttaa muuten kuin maksullisessa SketchUp Shop -versiossa.

Voit tarkistaa ja liittää viivaan värin myös Entity Info -ikkunassa. Entity Info -ikkunan saat esiin kun klikkaat viivan päällä hiiren oikeaa ja valitset Entity Info.

Vielä yksi keino: voit olla laittaa viivat ja pinnat eri Layereille ja asettaa Layers-ikkunassa päälle asetus Color by Layer.

Pro-version Layoutissa voit säätää siellä piirtämäsi viivat eri värille ja viivatyypille Shape Style -ikkunassa. Mutta jos kyse on SketchUp-mallin viivoista, niin Layoutin näkymä pitää ensin räjäyttää ja purkaa jne...

3

Kysymys

Lieriön pyöristys

Miten saan tehtyä pyöristyksen sylinterimäisen kappaleen reunaan?

Vastaus

Kaksi vaihtoehtoa tulee mieleen:

1) Lisäohjelma Round Corner, jolla voi tehdä pyöristyksen valmiiseen kappaleeseen.
https://sketchucation.com/pluginstore?pln=RoundCorner

2) Follow Me -työkalu, jolla piirretään sopiva ääriviiva, ja pyöräytetään 3D-kappaleeksi apuympyrän avulla.

Piirrä poikkileikkaus ja pyöräytä lieriöksi Follow Me -työkalulla.

4

Kysymys

Miksi matto välkkyy?

Kuinka saan esimerkiksi malli huoneeseen lisättyä maton? Yritin 3D-Warehousen kautta lisätä mattoa lattialle, mutta se ikäänkuin meni läpi lattiasta. Tietyistä kulmista katsoessa lattian pinta kuulsi maton läpi.

Kokeilin myös internetistä tallentamalla mieluisan maton kuvan työpöydälle ja sitten File > Import > Use a picture kautta. Sain maton, mutta koska se oli kuva, mattoa reunusti valkoiset "kehykset". Miten saisin pelkän maton?

Vastaus

Jos matolla ei ole paksuutta, niin lattia ja maton pinta ovat samassa tasossa. SketchUp ei osaa päättää, kumman pinnan se esittää päällimmäisenä, joten värit sekoittuvat ja "välkkyvät" katselusuuntaa muutettaessa.

Matolla pitää olla siis paksuus, jotta se ei välkkyisi.

Samoin jos tuot kuvan suoraan lattiaan tai seinään, pinnat ovat samassa tasossa ja ne välkkyvät.

Jos teet itse maton bittikarttakuvan perusteella, huomioi seuraavaa:
- avaa kuva kuvankäsittelyohjelmaan
- rajaa turhat pois
- jos kuva on joku muu kuin oikean maton kuva, joudut kuvankäsittelyohjelmassa muokkaamaan sen maton mittasuhteita vastaavaksi
- piirrä SketchUpiin suorakaide maton oikeilla mitoilla (suorakaide pitää piirtää siten, että se ei "liimaannu" muihin elementteihin, eli joko tyhjään kohtaan, tai muut elementit pitää olla ryhmänä).
- tuo kuva File > Import > oikea tiedostotyyppi > Use as Textures
- sijoita kuva suorakaiteen vasempaan alanurkkaan, ja vedä kuva suorakaiteen kokoiseksi (mittasuhteet täsmäävät, koska kuva oli muokattu kuvankäsittelyohjelmassa oikeille mittasuhteille)
- anna Push/Pull -käskyllä paksuudeksi 10 mm
- tee matosta komponentti (tai ryhmä)

Kiitos kysymyksistä. Kerään jatkossakin kysymyksiä tämän tyyppiseen koontiartikkeliin.

Vastaukset perustuvat omiin käyttökokemuksiini. Eri käyttäjille on erilaisia tapoja päästä samaan lopputulokseen, ja moniin mallinnusongelmiin liittyy useita vaihtoehtoisia tapoja toimia.

Uusimmat artikkelit

SketchUp Make 2017 ja 3D-mallivarasto
Kuinka voin pienentää SketchUpin tiedostokokoa?
Mitä uutta SketchUp Pro 2021 -versiossa?
Tilaa pikaopas ja uutiskirje!