Dropbox-ohje

Dropbox on pilvitallennuspalvelu, jonne voit ladata tiedostoja, synkronoida tiedostoja oman koneesi ja palvelun välillä, ja lähettää tiedostoja muille jaettavan linkin avulla. 

Voit luoda Dropbox-tilin ilmaiseksi, jolloin saat 2 GB tallennustilaa käyttöösi. Voit hankkia lisää tallennustilaa jakamalla Dropbox-suosituslinkkiä kavereille, tai päivittämällä maksulliseen tiliin.

Dropbox on hyödyllinen työkalu yrityksille, opiskelijoille ja kenelle tahansa tietokoneen ja älypuhelimen käyttäjälle, jonka tarvitsee tallentaa ja jakaa tiedostoja muille.

Suurien tiedostojen, kuten vaikkapa valokuvien tai CAD-tiedostojen jakaminen sähköpostin kautta ei ole järkevää. Parempi tapa on tallentaa jaettava tiedosto tallennuspalveluun ja jakaa linkki sen avulla.

Muita vastaavalla periaatteella toimivia tallennuspalveluita ovat Google Drive ja Microsoft OneDrive.

Dropbox-tilin luominen

Jotta voit käyttää Dropboxia, sinun on luotava sinne tili.

Tunnuksen ja salasanan luominen onnistuu helpoiten tietokoneen nettiselaimen kautta.

1. Mene osoitteeseen dropbox.com

Huom! Dropbox-tilille voi hankkia lisää tallennustilaa suosittelemalla Dropboxia muille. Tässä oma Dropbox-suosittelulinkkini:
https://db.tt/SaNntfvM

Eli jos otat Dropboxin käyttöön tuon linkin kautta, Dropbox antaa tililleni 500 MB lisää tallennustilaa. Lisätietoa Dropboxin tallennustilasta ja ohje oman linkin luomiseen tämän artikkelin lopussa.

2. Aloita tilin luonti Sign Up -kohdassa.

3. Anna tietosi: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, ja määritä itsellesi salasana.

4. Lue ja hyväksy Dropboxin käyttöehdot (I agree to the Dropbox Terms) ja napsauta Sign Up.

HUOM. Voit vaihtoehtoisesti kirjautua Dropboxiin käyttämällä Google-tiliäsi Sign up with Google -kohdassa. Näin sinun ei tarvitse määrittää erikseen salasanaa Dropboxia varten. 

Oletko robotti vai ihminen?

Sign Up -painikkeen painalluksen jälkeen esiin saattaa tulla netinkäyttäjille jo vallan tuttu ns. reCAPTCHA -palvelu, jolla pyritään varmistamaan että käyttäjä on oikea ihminen robotin sijaan.

Mikäli kuvallinen varmistusikkuna tulee esiin, napsauta ruutuja, jotka sisältävät tekstissä pyydetyn kohteen. Jos näkyviin tulee uusia kuvia, jotka sisältävät saman kohteen, napsauta myös niitä. Kun kuvat loppuvat, klikkaa Vahvista-painiketta.

Apuohjelman lataaminen tietokoneelle

Tunnuksen luonnin jälkeen Dropbox ehdottaa Dropbox-apuohjelman lataamista tietokoneelle.

Voit jättää apuohjelman tässä vaiheessa lataamatta ja ladata sen tarvittaessa myöhemmin. 

Dropboxin käyttäminen tietokoneen nettiselaimella

Siirry Dropboxin selainpohjaiseen versioon kirjoittamalla selaimen osoitekenttään osoitteeksi dropbox.com. Jos teet tämän heti tilin luonnin jälkeen, olet jo kirjautunut sisään. Jos teet tämän myöhemmin, kirjaudu sisään valitsemalla Sign in.

Ensimmäisellä kirjautumiskerralla saat esiin Tervetuloa-ikkunan, jonka avulla voit tehdä tutustumiskierroksen palveluun (Show me around). Kun päätät Tervetuloa-kierroksen, tai ohitat sen, näet Dropboxin oletusnäkymän.

Näet kaikki tiedostot klikkaamalla vasemman reunan valikosta Files.

Tiedostojen katsominen sähköpostiin tulleen linkin kautta

Mikäli joku jakaa sinulle tiedoston omasta Dropboxistaan sähköpostin kautta, pääset katsomaan tiedostoa sähköpostin View File -painiketta klikkaamalla.

Jotta näet tiedoston, sinun on kirjauduttava sisään Dropboxiin.

Jos sinulla on jo Dropbox-tili, voit kirjautua sisään valitsemalla Sign In -vaihtoehdon. Mikäli sinulla ei ole Dropbox-tiliä, voit luoda tilin edellä mainitulla tavalla.

Sähköpostiosoitteen varmistus

Tilin luonnin jälkeen Dropbox saattaa lähettää sähköpostiisi varmistusviestin.

Avaa viesti sähköpostiohjelmallasi, ja klikkaa viestistä Verify email -painiketta vahvistaaksesi tilisi.

Mikäli Dropbox pyytää sinua vahvistamaan sähköpostiosoitteesi, ja et löydä varmistusviestiä sähköpostilaatikostasi, tarkista sähköpostiohjelmasi roskapostikansio ja luokiteltujen näkymien kansio. Mikäli et sittenkään löydä viestiä, voit pyytää Dropboxia lähettämään sinulle uuden varmistusviestin (Re-send email).

Jos unohdat Dropbox-tilisi salasanan?

Voit luoda uuden salasanan seuraavasti.

1. Mene dropbox.com sivulle. 

2. Valitse Sign in, ja Forgot your password.

3. Anna sama sähköposti, jolla kirjauduit Dropboxiin, ja klikkaa Submit.

4. Saat sähköpostiisi Reset your Dropbox password -viestin. Klikkaa viestistä Reset password.

5. Määritä esiin tulevalla sivulla itsellesi uusi salasana, ja syötä se myös Retype password -ruutuun, ja klikkaa Submit.

Dropboxin asentaminen omalle tietokoneelle

Dropbox tarjoaa sinulle heti tilin luonnin yhteydessä tietokoneelle ladattavaa Dropbox-apuohjelmaa.

Et tarvitse tietokoneelle asennettavaa apuohjelmaa satunnaiseen tiedostojen katseluun ja jakeluun. Lataa ohjelma vain, jos haluat synkronoida tietokoneeltasi kansioita ja tiedostoja Dropboxiin.

Voit ladata ohjelman kirjautumalla palveluun (dropbox.com), klikkaamalla oikean yläreunan profiilikuvaketta (oletuksena hymiö) ja valitsemalla Install.

Klikkaa sen jälkeen Download Dropbox -painiketta, jolloin asennustiedosto ladataan tietokoneellesi.

Kun asennustiedosto on latautunut, käynnistä asennusohjelma kaksoisklikkaamalla tiedostoa.

Asennuksen lopuksi esiin tulee Set Up Dropbox -ikkuna. Kirjaudu sisään Dropbox-tilin luonnissa käyttämälläsi sähköpostilla ja salasanalla.

Kirjautumisen jälkeen esiin tulee Tervetuloa-ikkuna.

Voit tarkistaa Dropbox-kansion sijainnin klikkaamalla Advanced Settings.

Klikkaamalla Open my Dropbox, näet vielä lyhyen opastuskierroksen apuohjelman toiminnasta.

Tietokoneellesi on nyt kansio ”Dropbox”. Se toimii kuten mikä tahansa kansio, paitsi että kaikki sinne laitetut tiedostot kopioituvat automaattisesti dropbox.com -palveluun.

Kansioon laittamasi tiedostot ovat yksityisiä, ja näkyvät vain sinulle, ellet erikseen jaa niitä muille.

Jos sinulla on käytössäsi kaksi tietokonetta (esim. pöytäkone ja kannettava), voit asentaa Dropbox-apuohjelman omalla tunnuksellasi molemmille, jolloin Dropbox-kansion tiedostot synkronoituvat molemmille koneille ja dropbox.com -palveluun.

Jos poistat tiedoston Dropbox-kansiosta, se poistuu myös dropbox-com -palvelusta, ja mahdollisista muista koneista, jonne olet asentanut Dropbox-apuohjelman.

Kännykkä- ja tablettisovelluksen asentaminen

Voit asentaa ilmaisen Dropbox-mobiilisovelluksen iOS- ja Android-laitteille ko. sovelluskaupasta.

Kirjaudu sovellukseen Dropbox-tilisi sähköpostilla ja salasanalla. Näet sovelluksessa kaikki tilille tallennetut tiedostot.

Voit myös tallentaa kännykän valokuvia ja videoita Dropbox-sovelluksen kautta suoraan Dropbox-palveluun ja voit lähettää tiedostolinkin mobiilisovelluksesta.

Tiedostojen lataaminen Dropboxiin

Voit ladata tiedostoja Dropboxiin nettiselaimen tai mobiilisovelluksen kautta. Lisäksi mikäli olet asentanut Dropbox-apuohjelman tietokoneellesi, kaikki Dropbox-kansioon tallennetut tiedostot synkronoituvat Dropbox.com -palveluun.

Tiedostojen lataaminen nettiselaimen kautta:
1. Kirjaudu palveluun (dropbox.com).
2. Klikkaa Upload file -painiketta.
3. Valitse tiedosto, jonka haluat lisätä, ja klikkaa Open.
4. Voit myös vetää ja pudottaa tiedoston selainikkunaan.

Dropbox-apuohjelman avulla:
1. Dropbox-apuohjelma pitää olla asennettuna koneelle.
2. Tallenna tiedosto koneellasi olevaan Dropbox-kansioon.
3. Tiedosto synkronoituu automaattisesti Dropbox.com -palveluun.

Mobiilisovelluksella:
Toiminto vaihtelee sovelluksen mukaan. Esim. iPhone-sovelluksessa klikkaat ensin Create-painiketta. Sen jälkeen voit valita “skannaatko” dokumentin, lataatko valokuvan, vai lataatko tiedoston (Upload file).

Tiedostojen jakaminen Dropboxin avulla

1. Kirjaudu palveluun osoitteessa dropbox.com.

2. Lataa jaettava tiedosto palveluuun, jos se ei vielä siellä ole.

3. Etsi jaettava tiedosto tai kansio.

4. Vie kohdistin tiedoston tai kansion kohdalle, ja klikkaa esiin tulevaa Share-painiketta.

Nyt sinulla on kaksi vaihtoehtoa linkin lähettämiseen:

1. Copy link -vaihtoehdolla voit kopioida ja liittää linkin sähköpostiin tai pikaviestiin tms. Vastaanottaja pääsee katsomaan tiedostoa klikkaamalla linkkiä, ja hänellä ei tarvitse olla Dropbox-tiliä.

2. Kun syötät vastaanottajien sähköpostiosoitteet sähköpostikenttään ja klikkaat sen jälkeen esiin tulevaa Share-painiketta, Dropbox lähettää vastaanottajalle sähköpostiviestin, jossa on linkki jakamaasi tiedostoon. Kun vastaanottaja klikkaa sähköpostissa olevaa linkkiä, hän pääsee katsomaan jakamaasi tiedostoa kirjatumalla omalle Dropbox-tililleen (jos hänellä ei ole tiliä, hänen pitää luoda tili ennen kuin pääsee katsomaan tiedostoa).

Dropbox-tilin tallennustilan tarkastaminen

Dropbox-tilin tallennustilan voit tarkistaa Dropbox.com -osoitteessa omaa profiilikuvaketta klikkaamalla.

Mobiilisovelluksen puolella näet levytilan käytön tiliasetuksissa (Account).

Mikäli levytilasi on loppumassa, saat siitä ilmoituksen Dropbox-palvelussa.

Huom! Mikäli asennat Dropbox-apuohjelman tietokoneellesi, muista että kaikki Dropbox.com -osoitteessa olevat tiedostot synkronoidaan tietokoneellesi Dropbox-kansioon. Eli apuohjelmaa käyttäessäsi Dropbox-tiedostot vievät myös tietokoneesi levytilaa.

Jos poistat tiedostot Dropbox-kansiosta, ne poistuvat myös dropbox.com -palvelusta.

Jos synkronoitavat tiedostot vievät liikaa levytilaa koneeltasi, voit lopettaa synkronoinnin poistamalla Dropbox-apuohjelman koneeltasi. Dropbox.com -palvelussa olevat tiedostot pysyvät ennallaan.

Tallennustilan lisääminen

Tallennustilaa voit hankkia lisää suosittelemalla Dropboxia kavereille, tai päivittämällä ilmaisesta tilistä maksulliseen (Upgrade account).

Suosittelu perustuu Dropbox.com -osoitteen kautta luotuun suosittelulinkkiin. Jokaisesta kaverista, joka ottaa Dropboxin tuon linkin kautta käyttöön, saat omalle Dropbox-tilillesi 500 MB tallennustilaa lisää (voit saada enimmillään 16 GB tallennustilan suositusten kautta).

Tässä minun Dropbox-suosittelulinkkini:
https://db.tt/SaNntfvM

Eli jos otat Dropboxin käyttöön linkkini kautta, Dropbox antaa tililleni 500 MB lisää tallennustilaa. Kiitos jos otat Dropboxin käyttöön linkkini kautta!

Voit luoda oman suosittelulinkkisi Dropbox.com -palvelussa valitsemalla ensin Upgrade account ja sen jälkeen sivun alaosan valikosta Referrals, tai menemällä osoitteeseen dropbox.com/referrals.